Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară şi reflexoterapie - Timişoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com
Spre deosebire de migrene, care apar mai frecvent la femei, acest tip de cefalee (Cluster) afectează cu prioritate bărbaţii şi este în strânsă legătură cu unele substanţe chimice prezente în creier şi cu anumiţi nervi cranieni, care determină fenomenul de vasodilataţie cerebrală. Totodată, o activitate anormală a hipotalamusului ar putea sta la baza caracterului nocturn şi sezonier al atacurilor.
În esenţă, cefaleea Cluster (în ciorchine) este o afecţiune cronică, ce poate să dureze toată viaţa şi pentru care nu se cunoaşte (încă) un tratament curativ. Durerea din timpul atacului vă poate afecta temporar, dar nu determină o afectare fizică permanentă şi nici nu poate genera alte boli. Important de reţinut este faptul că cefaleea de tip Cluster este, de obicei, rezistentă la analgezicele obişnuite, deoarece efectul acestora apare mai lent.Vestea bună este că există, totuşi, anumite medicamente, care pot ameliora sau preveni apariţia puseelor dureroase.
Astfel, sumatriptanul (Imitrex, Imigran), în formă injectabilă determină vasoconstricţia cerebrală. Derivaţii de ergotamină (dihidroergotamina D.H.E-45) determină constricţia vaselor cerebrale şi ale scalpului. Acest lucru este eficient în cazul anumitor persoane, dar dozele trebuie limitate pentru a evita efectele adverse, în special senzaţia de greaţă. Acest tip de medicaţie se poate utiliza, de asemenea, pentru prevenirea crizelor.
* Inhalarea de oxigen 100% ameliorează deseori simptomatologia şi poate fi, de cele mai multe ori, cel mai eficient tratament al acestui tip de cefalee, cu apariţie nocturnă.
* Şi medicaţia preventivă poate fi de folos pentru diminuarea frecvenţei şi severităţii cefaleei de tip Cluster, dar şi pentru cre