Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a pledat joi la Bruxelles pe lângă trei colegi europeni pentru deschiderea totală a pieţei muncii în 2014. Dacă acest drept al românilor de a lucra în UE este stipulat în Tratatul de aderare, condiţiile de acces la piaţa vestică sunt controversate. În Marea Britanie, Belgia şi Olanda, românii nu au cota dorită.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Argumentele ministrului Mariana Câmpeanu ţin de necesitatea unei cooperări instituţionale care să evite munca la negru, plata mai mică a românilor, discriminarea lor socială şi aşa mai departe. Aceasta ar evita însă şi îngreunarea excesivă a sistemelor sociale din ţara de destinaţie.
Şi iată adevărata problemă ridicată acum de Marea Britanie şi de Olanda. Ministrul olandez al Afacerilor Sociale, Lodewijk Asscher, a explicat în urma întâlnirii cu Mariana Câmpeanu că apreciază "determinarea părţii române de a lucra împreună pentru a combate practici abuzive pe piaţa muncii".
De partea britanică, problema securităţii sociale a fost ridicată. "Vom studia în cel mai mic detaliu fiecare aspect al securităţii noastre sociale", a declarat pentru RFI un diplomat britanic.
"E normal să fie atenţi", a explicat apoi Mariana Câmpeanu pentru presa română. "De aceea, colaborarea pe care eu am propus-o a fost nu numai pe linia inspecţiei muncii, care se referă strict la persoanele ocupate, ci şi pe linia serviciilor care se ocupă cu beneficiile sociale".
Surse europene arată că ministrul român i-a explicat omologului britanic îngrijorarea în faţa articolelor de presă împotriva românilor şi a declaraţiilor unor politicieni, inclusiv a unor deputaţi europeni britanici. Aceştia din urmă au arătat de curând că vor cere Guvernului de la Londra să întârzie cu cinci ani accesul românilor şi al bulgarilor la sistemul social britanic. Bruxelles, Mihaela Ghe