Entitățile românești consideră preţurile de transfer ca fiind unul din aspectele cu cea mai mare importanță cu care acestea se vor confrunta în perioada următoare, principalele lor îngrijorări ținând de creșterea controalelor din partea autorităților, arată un studiu prinvind prețurile de transfer, ediția 2013, realizat de Ernst & Young.
63% din companiile multinaţionale care operează în România au afirmat că preţurile de transfer reprezintă un aspect-cheie la cel mai înalt nivel.
Conform aşteptărilor, atenţia autorităţilor fiscale române în privinţa preţurilor de transfer este în continuă creştere. Experienţa ne arată că, în ultimul an, acestea analizează tot mai atent tranzacţiile desfăşurate de companiile româneşti cu entităţi afiliate, solicitând prezentarea unor studii privind preţurile de transfer în cadrul diferitelor controale fiscale (controale axate pe impozitul pe venit sau chiar TVA).
Având în vedere faptul că 52% dintre respondenţi estimează o creştere a numărului şi valorii tranzacţiilor între părţi afiliate şi că 82% se aşteaptă la o creştere a numărului controalelor în acest domeniu, companiile ar trebui să ia măsuri în vederea pregătirii pentru posibilele controale ale autorităţilor fiscale pe tema preţurilor de transfer, dar şi pentru potenţiale dispute în acest domeniu.
Nivelul de cunoaştere al autorităţilor fiscale române în privinţa preţurilor de transfer este în continuă creştere, desfăşurând analize mai aprofundate ale documentaţiei prețurilor de transfer. Aceasta a rezultat în mai multe cazuri de contestare a politicilor privind preţurile de transfer adoptate de multinaţionalele care operează în România. De asemenea, experienţele recente arată că o altă arie de interes pentru autorităţile fiscale este distribuirea profiturilor către sucursalele sau sediile permanente din România, acolo unde preţurile de transfer repr