Statul va relua reorganizarea sectorului de producţie de energie electrică, a şaptea oară în ultimul deceniu
Guvernul va scădea sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă, al cărui cuantum regăsit în facturile plătite de consumatori este de 600 mil. euro în 2013
Oamenii de afaceri italieni care au investit în energia regenerabilă spun că există o mare confuzie privind facilităţile acordate pentru realizarea investiţiilor
Pentru a şaptea oară în ultimii ani, guvernanţii vor să modifice, din nou, strategia energetică a României, bulversându-i cu totul pe investitori. În timp ce ministrul delegat pentru Energie anunţa cu emfază că Guvernul are de gând să scadă sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă, investitorii italieni reclamau că autorităţile de la Bucureşti nu şi-au onorat promisiunile făcute anul trecut, atunci când mediul de afaceri s-a angajat să exploateze resursele energetice regenerabile ale României.
Ţinute ieri în două locuri diferite din Capitală, cele două conferinţe pe teme energetice nu pot avea drept concluzie decât faptul că autorităţile nu sunt pregătite pentru o reformă reală a domeniului energetic, una din care să aibă toată lumea de câştigat, atât investitorii, cât şi statul, dar şi consumatorii finali, fie ei industriali sau casnici.
Proiectele mari, precum atingerea ţintei de producţie 20% din energie din energie regenerabilă şi construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, par să ţină mult prea mult de viitorul îndepărtat, în lipsa unor norme clare şi transparente.
În timp ce proiectul AGRI şi cel de construire a reactoarelor 3 şi 4 stagnează, oficialii de la Bucureşti se gândesc să reorganizeze sectorul de producţie a energiei electrice, divizând Hidroelectrica în mai multe companii "puternice la nivel regional", care să fie active şi pe piaţa bursieră.
O alt