Vezi
Alegerea „babei” este o traditie romaneasca ce provine de la Baba Dochia si semnifica zilele in care ea a urcat pe munte cu oile, pana cand a inghetat. Etnologii maramureseni spun ca alegerea unei „babe”, in intervalul 1 – 9 martie, nu trebuie sa fie intamplatoare, ci trebuie facuta in functie de ziua de nastere. Astfel, daca vremea este frumoasa in ziua aleasa, anul ce vine va fi unul bun, insa daca vremea este mohorata, la fel va continua si anul.
Legenda Babei Dochia o prezinta pe aceasta ca fiind o femeie foarte capricioasa. In final, ea moare, aceasta fiind o pedeapsa pentru rautatea cu care se poarta cu cei din jur. Dovezi ale acestui mit traditional romanesc pot fi vazute in mai multe zone ale tarii.
„Este lasata amintire pe spatiul romanesc in foarte multe locuri, trebuie sa spunem ca ea exista pe tot spatiul in care exista romanii si daca vom merge pe arcul carpatic vom intalni stanci care se numesc Baba Dochia incepand din Ceahlau pana in Semenic”, a explicat etnograful Janeta Ciocan.
„Baba” trebuie aleasa in ultima zi din februarie, in intervalul 1 – 9 martie. Conform traditiei, anul ce vine dupa aceasta data va fi la fel precum vremea din ziua aleasa. Etnologii spun ca pentru a fi mai aproape de personalitatea fiecarui individ, alegerea „babei” se face in functie de data nasterii.
„Zilele acestea ale babelor se aleg in functie de ziua in care ne-am nascut: spre exemplu, cel nascut pe data de 28, va avea ca baba prima zi, pentru ca 2+8 este 10, deci 1 si in functie de cum va fi vremea, daca va fi buna sau rea, asa va fi si destinul persoanei respective in anul acela. In anumite zone, zilele Babelor au diverse denumiri, de exemplu Zilele Randunelelor sau Zapada Mieilor”, a precizat profesorul universitar Delia Anamaria Rachisan.
Totodata, legenda spune ca Baba Dochia toarce firele mart