Guvernul Sloveniei, prima ţară fost-comunistă care a intrat în zona euro, a devenit al doilea din tot atâtea săptămâni, după cel din Bulgaria, care s-a prăbuşit sub presiunea furiei populaţiei faţă de austeritate şi politicieni.
Parlamentul sloven a votat pentru demiterea premierului Janez Jansa şi a coaliţiei sale de guvernare în contextul în care populaţia protestează încă din noiembrie contra măsurilor de austeritate împlementate într-o economie în recesiune şi din cauza unui scandal de corupţie şi fraudă în care sunt implicaţi mai mulţi politicieni, inclusiv premierul.
Guvernul lui Jansa este demis la doar un an după ce a preluat conducerea în timpul celei mai severe crize economice şi politice din cei 22 de ani de independenţă ai fostei republici iugoslave. Partidul Democratic condus de Jansa şi-a pierdut credibilitatea în ianuarie, când fostul premier nu a reuşit să justifice în faţa procurorilor provenienţa unor active personale de peste 210.000 euro pe care nu le-a declarat şi pentru care nu a plătit taxe.
La fel ca în Bulgaria, străzile oraşelor din Slovenia au fost inundate cu protestatari, exasperaţi de şomajul ridicat, aflat la maximul ultimilor 14 ani, şi de scăderea standardelor de viaţă din cauza reducerilor de cheltuieli guvernamentale, notează agenţia Thomson Reuters. În prezent rata şomajului depăşeşte 12%. Protestele au continuat şi luna trecută, acestea fiind unele dintre cele mai ample manifestaţii din Slovenia de când ţara şi-a obţinut independenţa în 1991.
Noul guvern va fi condus de un expert financiar
Conducerea interimară a guvernului va fi asigurată timp de un an de Alenka Bratusek, expert financiar şi liderul principalului partid din opoziţie, existând şi posibilitatea extinderii mandatului său până la alegerile din 2015. Astfel, Bratusek ar putea deveni prima femeie premier din Slovenia, dacă va reuşi să fo