Premierul Viktor Orban şi-a numit unul dintre apropiaţi la şefia Băncii Centrale a Ungariei. Decizia vine după expirarea mandatului de şase ani al lui Andras Simor, actualul guvernator. Orban încercase să-l înlocuiască pe Simor înainte de finalul mandatului. Intenţia a fost însă criticată de Europa, care a văzut în această tentativă o îngrădire a independenţei instituţiei.
Prin numirea ministrului Economiei la şefia Băncii Centrale, Viktor Orban îşi pregăteşte terenul financiar pentru alegerile de anul viitor. Şeful Guvernului de la Budapesta a luat vineri decizia pe care o anticipau şi europenii şi pieţele financiare.
Andras Simor, un critic al premierului Orban şi un adept al independenţei Băncii Centrale, a fost îndepărtat din funcţia de guvernator. Mandatul său de şase ani s-a terminat, dar cum nu se pune problema de alegeri ori concurs pentru această instituţie, ordinul a venit direct de la premier.
În locul lui Simor, Orban l-a numit guvernator pe ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy. Decizia are efect de luni. Portofoliul lui Matolcsy va fi preluat de Mihaly Varga, principalul responsabil pentru negocierile cu instituţiile financiare internaţionale. Varga este şi el un fidel al liderului Fidesz.
Argumentele lui Viktor Orban
Ca să calmeze Bruxelles-ul, Orban a explicat că nu încearcă să-şi impună voinţa la Banca Centrală şi că numirea lui Matolcsy nu va aduce de fapt o schimbare de direcţie. Însă Wall Street Journal, citat de Mediafax, apreciază că instalarea unui apropiat al lui Orban în fruntea instituţiei ar putea pune sub semnul întrebării independenţa instituţiei. Cu Matolcsy la conducere, ar putea devia de la mandatul privind stabilitatea preţurilor, pentru a sprijini politica Guvernului.
Viktor Orban a mai încercat până acum să intervină şi să dispună de fondurile Băncii Centrale. Ideea a fost criticat