Una dintre cele mai spectaculoase bătălii duse în perioada actualei crize majore economice, financiare şi sociale, una dintre cele mai importante cu care s-a confruntat lumea contemporană, a fost cea de limitare a bonusurilor de care beneficiază onorabilii bancheri.
O discuţie aproape la limita absurdului căci, în momentul în care populaţia unor ţări intregi era penalizată prin măsuri ultra-severe de austeritate, atunci când se demosntra maagementul defectuos al unora dintre marile grupuri bancare europene şi mondiale, şefii unora dintre aceste bănci, daţi afară pentru incompetenţă, au beneficiat la plecare de aşa numitele “paraşute de aur” în valoare, fiecare, de zeci de milioane de euro, ele fiind prevăzute ca atare în contractele lor de angajare. Asta în condiţiile în care, lunar, ei şi colegii lor din echipa de conducere, beneficiau (şi mulţi se mai bucură încă de aceste privilegii) de prime lunare care depăşeau de mai multe ori, valoarea salariului…Exemple ? Spectaculos este cel al patronului de la Goldman Sachs care a primit în 2013 o primă de ceva mai mult de 19 milioane de dolari (totuşi cu mult mai puţin de ce a luat în 2007, spre exemplu, adică 60 de milioane de dolari !). Bănci salvate prin intervenţia statului, cum a fost PNP Parisbas în 2008, au bugetat bonusurile cu un miliard de euro în 2009…nemaivorbind de scandalurile enorme legate de vânzările de produse “toxice” bazate pe crditele ipotecare americane, apoi cazul LIBOR, descoperirea de operaţiuni bancare ilicite şi găzduirea de conturi ale unor baroni ai drogurilor sau care au permis unor state (Iranul, printre altele) să achite transporturi de arme, violând embargourile internaţionale.
Situaţie evident imorală, scandaloasă şi inacceptabilă căreia vine să-i pună acum capăt acordul de principiu la care s-a ajuns, în noaptea de miercuri spre joi (după 10 luni de negocieri), între Parlamentu