Ion Lazu
Odiseea plăcilor memoriale
Editura Biblioteca Bucureştilor
În ultimii ani Uniunea Scriitorilor a iniţiat câteva proiecte specifice de anvergură, considerate în stare să spargă zidul indiferenţei generalizate. La sfârşitul anului 2007 aveam confecţionate şi inscripţionate nu mai puţin de 124 plăci memoriale, pe care figurează numele a 167 scriitori; anterior, în 60 de ani, fuseseră montate aproximativ 60 de plăci memoriale. Ion Lazu a avut ideea să inventarieze aceste plăci memoriale. (Ion Lazu, născut în 1940, a fost geolog‑prospector, a debutat cu poezii în revista Ateneu în decembrie 1964 şi a publicat mai multe romane şi volume de poezie.) Rezultatul este această carte, care va continua cu un al doilea volum. Spicum din "Preambul":
"Nu e defel uşor de întocmit o listă de nume, fatalmente restrictivă, mai ales că nici dicţionarele din domeniu, chiar cele academice, constaţi cu o asemenea ocazie, nu sunt chiar ce‑ar trebui să fie, cu nedrepte omisiuni şi impardonabile erori. Dar adresele?, dar perioadele când scriitorul a locuit acolo sau dincolo...? A trebuit să apelez mai întâi la confraţii supravieţuitori, care, nici o surpriză, în cele mai multe cazuri nu mi‑au putut furniza date exacte despre adresele foştilor prieteni... Telefoane hazardate, descinderi la faţa locului, tatonări, pertractări cu vecinii de stradă, cu colocatarii, care ori sunt cu totul străini de situaţie, recent mutaţi în imobil - căci doar trăim a virulentă etapă de reaşezare a cetăţenilor, după "cum li‑s (b)anii, cum li‑i rangul..."‑ , ori se fofilează, neplăcut impresionaţi, dacă nu de‑a dreptul suspicioşi: "Ăştia ce mai vor? Ne lipsea nouă placa lor memorială...".
După identificarea adreselor, s‑au emis către asociaţiile de locatari/ proprietari cca o sută de adrese din partea USR, cu toate explicaţiile de rigoare, inclusiv asigurarea că acordul propri