Daca te-ai intrebat cum arata locul unde sunt votate directivele europene care iti afecteaza viata, locul pe unde se plimba Elena Basescu si pe unde a cutreierat chiar si Gigi Becali, Wall-Street.ro iti ofera o editie speciala a Biroului de Companie, dupa ce am fost in vizita la Parlamentul European.
Cladirea Parlamentului European de la Bruxelles pune la dispozitia alesilor europeni toate facilitatile de care orice comunitate are nevoie, de la utilitati pana la expozitii de arta.
Parlamentul se apropie foarte mult de conceptul unui mall, singura diferenta este ca deputatii nu se duc la distractie, ci la munca. Are doua restaurante, banci, o florarie, o frizerie, expozitii de arta, o Posta interna, un studio TV, astfel incat parlamentarii sa nu fie nevoiti sa iasa din cladire pentru a-si face tranzactiile bancare sau pentru alte aspecte ale vietii cotidiene.
Parlamentul European este alcatuit din 754 de deputati alesi in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene extinse. Din 1979, deputatii sunt alesi prin vot universal direct pentru o perioada de cinci ani.
Fiecare stat membru hotaraste cu privire la modul de desfasurare a alegerilor, aplicand, insa, aceleasi reguli democratice: egalitatea intre sexe si votul secret. In toate statele membre, cetatenii au drept de vot la 18 ani, exceptie facand Austria, unde acestia au drept de vot la 16 ani. Alegerile europene respecta deja o serie de reguli comune: votul universal direct, reprezentarea proportionala si un mandat de cinci ani care se poate reinnoi.
Ca regula generala, locurile in Parlament sunt distribuite in mod proportional cu populatia fiecarui stat membru.
Paritatea barbati-femei: reprezentarea femeilor in Parlamentul European este in continua crestere. In prezent, mai mult de o treime din deputati sunt femei.
Deputatii isi impart timpul de lucru intre Bruxelles, Stras