Romania este tinta unui nou atac cibernetic, cu un impact mai mare decat Octombrie Rosu, anunta SRI.
Atacul este realizat "de o entitate care prezinta caracteristicile unui actor statal", a declarat purtatorul de cuvant al SRI, Sorin Sava.
"Acest atac este unul cu totul nou fata de Red October, este realizat insa de o entitate care prezinta caracteristicile unui actor statal. Din estimarile SRI, acest atac are un impact mai mare, din cauza nivelului tehnologic superior, care ii permite sa se disimuleze mai bine si sa preia sub control reteaua compromisa, in scopul exfiltrarii (opusul infiltrarii - n.red.) de informatii", a declarat Sava intr-o interventie la B1 Tv.
"Potrivit estimarilor SRI, atacul are cu certitudine relevanta in planul securitatii nationale a Romaniei prin profilul entitatilor compromise, motiv pentru care, in prezent, Serviciul, prin echipele specializate de reactie la atacuri cibernetice, intreprinde masuri specifice pentru identificarea tuturor entitatilor afectate, evitarea consecintelor si stoparea atacului", a adaugat purtatorul de cuvant al SRI.
Acesta a mentionat ca nu ar fi vorba de o problema cu care se confrunta doar Romania, ci si aliatii sai.
Octombrie rosu: Atacul cibernetic a vizat in special resursele Romaniei din Marea Neagra
Cel mai mare atac cibernetic la adresa Romaniei de pana acum, operatiunea intitulata "Octombrie rosu", a avut drept tinta resursele nationale, in special cele din Marea Neagra, dar si NATO si UE.
Astfel, actiunile de spionaj desfasurate in ultimii cinci ani si prezentate public la inceputul acestui an de firma Kaspersky au fost initiate pe un server aflat in Rusia, dupa care s-au extins in Germania.
Nu doar tara noastra a fost tinta atacului ciberetic, ci si ale state din sud-est si din fosta URSS, a anuntat compania