Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut în trimestrul patru al anului trecut cu 3.300 faţă de precedentele trei luni, la 23.200, potrivit datelor anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011 a fost, însă, mai mare cu 1.600 de posturi.
Rata locurilor de muncă vacante a fost în trimestrul patru de 0,55%, în scădere cu 0,08 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2011, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,02 puncte procentuale.
Statul are cele mai multe posturi libere
"În trimestrul IV 2012, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în sănătate şi asistenţă socială (1,62%), administraţie publică (1,26%), respectiv în distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1,24%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile din industria extractivă (0,02%), respectiv cele de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,12%)", se arată într-un comunicat al INS.
Ca şi în trimestrul precedent, în industria prelucrătoare s-a concentrat mai puţin de o treime (7.300 locuri) din numărul total al posturilor vacante, iar rata a ajuns la valoarea de 0,71%. Sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 4.700 locuri vacante se regăsesc în sănătate şi asistenţă socială, 3.100 în administraţie publică, iar 500 în învăţământ.
Mai puţine angajări în minerit, imobiliare şi energie
Angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată în activităţile din industria extractivă, respectiv în cele de tranzacţii imobiliare, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaz