Michela Murgia s-a născut în 1972, la Cabras, în Sardinia. Crescută în spirit catolic, s-a ocupat o vreme de educaţia religioasă a tinerilor, dar a lucrat şi ca administrator al unei centrale electrice sau portar de noapte. Înainte de a deveni scriitoare, a lucrat câteva săptămâni ca operatoare de teleshopping într-o companie multinaţională, perioadă care i-a inspirat romanul de debut, Il mondo deve sapere (2006). Început sub forma unui blog şi conceput apoi ca un jurnal tragicomic al manipulării la care suntem supuşi astăzi, romanul a fost dramatizat şi a inspirat scenariul filmului lui Paolo Virzì Tutta la vita davanti. În 2008 i-a apărut volumul Viaggio in Sardegna. Undici percorsi nell’isola che non si vede, ghidul unor locuri mai puţin cunoscute ale insulei sale natale. În 2009 a publicat romanul Accabadora, care a impus-o printre cei mai importanţi scriitori ai recentei renaşteri a ficţiunii italiene. În 2011 a publicat Ave Mary. E la chiesa inventò la donna, iar în 2012 o povestire în volumul Presente (în care figurează alături de Andrea Bajani, Paolo Nori şi Giorgio Vasta) şi romanul L’incontro.
Accabadora este al doilea roman al Michelei Murgia şi cel care a consacrat-o definitiv în peisajul literar italian, fiind distins cu şapte importante premii literare, între care Premiul Campiello şi Premiul Mondello în 2010. În Italia, s-a vândut în peste 500 000 de mii de exemplare şi a fost tradus în peste 20 de limbi.
Acabar înseamnă în spaniolă „a sfârşi”, şi el a dat în sardă substantivul accabadora, „cea care sfârşeşte”, cea care pune capăt agoniei. Pentru comunităţile tradiţionale din Sardinia, actul accabadorei nu reprezintă un asasinat, ci un gest de iubire şi milă, care ajută destinul să se împlinească. După cum spune autoarea, ea este ultima mamă.
Maria Listru, a patra fată a unei văduve nevoiaşe, e înfiată de Tuşa Bonaria Urrai, femeie b