O singură clipă de neatenţie, o singură tăietură de doar un milimetru făcută greşit şi viaţa unui om este pierdută. Operaţiile pe inimă presupun o fineţe de artist, iar pe umerii chirurgilor cardiovasculari se află o povară uriaşă pentru că lucrează cu organul care ne ține în viață. Tocmai de aceea, drumul spre masa de operație a salvatorilor de inimi este pavat cu nopți de studii, sacrificiu și talent. Un domeniu mai potrivit pentru bărbați, mai puternici și mai rezistenți, chirurgia cardiovasculară capătă intensitate atunci când are povestea unei doamne care reușește să se impună prin perseverență și profesionalism.
Mioara Cocora, singura femeie chirurg cardiovascular din România, a reuşit să răzbească într-o lume pe care mulţi îl consideră fiind dedicat bărbaţilor. Lucrează de peste 20 de ani la Institutul de Cardiologie din Timişoara, iar colegii şi pacienţii o admiră pentru profesionalismul de care dă dovadă. Zilnic, Mioara Cocora îşi dedică cel puţin zece ore din viaţă acestei meserii, studiază fiecare pacient, fiecare boală pentru că orice detaliu poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte atunci când lucrezi cu “inima pe masă”.
Mioara are 48 de ani, s-a născut la Reşiţa, dar în momentul în care a ajuns la liceu s-a mutat la Timişoara. Părinţii au dorit ca fiica lor să primească o educaţie aleasă, de la cei mai competenţi profesori şi au renunţat la viaţa din Reşiţa pentru a le asigura Mioarei şi fratelui său un viitor mai bun. Așa că tânăra reșițeancă a urmat cursurile Colegiului Naţional Bănăţean, iar apoi s-a înscris la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş”. Recunoaște că medicina a atras-o încă din copilărie. “În momentul în care am dat la Medicină, nu am avut o viziune clară asupra acestui domeniu, dar în timpul facultăţii am început să fiu tot mai atrasă de el. Am dat de un mediu atractiv, iar anii studenţiei au fost o peri