Uniunea Europeană a pornit cea mai agresivă ofensivă din istoria financiară modernă a Europei împotriva exceselor bancherilor, parlamentarii europeni şi guvernele stabilind un acord prin care bonusurile angajaţilor băncilor sunt limitate la cel mult dublul salariului fix. Înţelegerea obligă, de asemenea, ca începând cu anul 2015 toate instituţiile de credit din UE să raporteze profiturile, subvenţiile şi taxele realizate în fiecare ţară unde au activităţi.
Acordul, convenit în negocierile privind modalitatea de implementare a reglementărilor "Basel III" - noul regulament internaţional privind sectorul financiar care are ca scop evitarea unei noi crize financiare - este provizoriu şi va trebui aprobat de guvernele şi parlamentele naţionale, însă comisarul european pentru servicii financiare Michel Barnier crede că nimeni nu va respinge acest compromis.
"UE are acum cea mai dură abordare dintre pieţele majore în privinţa remuneraţiilor bancherilor. Poate că băncile obţin multe compromisuri legislative, dar bancherii vor plăti pentru acestea prin pachetele lor de bonusuri", apreciază Karen Shaw Petrou, analist la Federal Financial Analytics din SUA. Compensaţiile financiare variabile, extrasalariale, ale bancherilor vor fi limitate la 100% din salariul fix, cu posibilitatea de creştere până la maximum 200% din salariu dacă majoritatea acţionarilor acceptă, scrie Financial Times. Noile reguli introduc, de asemenea, mecanisme care limitează cumularea excesivă de credite şi noi rezerve-tampon de capital pe lângă cerinţele minime standard.
Prin limitarea bonusurilor, UE încearcă să transforme băncile din maşini de făcut bani în afaceri utile economiei, notează Bloomberg.
"Esenţialul este că începând cu 2014, băncile europene va trebui să pună deoparte mai mulţi bani pentru a fi mai stabile şi pentru a se concentra mai mult pe afacerile