In Romania se inregistreaza o tendinta ascendenta in ceea ce priveste gradul de economisire, dar cu un ritm moderat in comparatie cu alte state europene, reiese dintr-un studiu de piata IIS, reprezentativ la nivel european, realizat in luna noiembrie 2012, de TNS NIPO pentru ING Bank.
Astfel, 52% dintre romani reusesc sa puna bani deoparte si 40% dintre ei au economii suficiente pentru a acoperi cheltuielile recurente pe o perioada de 3 luni, fiind motivati in special de nevoia de independenta si de siguranta financiara.
Desi gradul de economisire in Romania este redus comparativ cu al altor state europene, tendinta este de crestere.
Un alt studiu recent privind obiceiurilor de economisire efectuat in perioada noiembrie - decembrie 2012 de Mercury Research pentru ING Bank, arata ca romanii si-ar dori sa economiseasca mai mult insa declara ca este un efort financiar greu de sustinut. Necesitatea reducerii consumului, accesul limitat la banii economisiti sau efortul financiar mare sunt printre cel mai des mentionate bariere percepute in calea economisirii.
Cu toate acestea, beneficiile economisirii compenseaza dezavantajele percepute si motiveaza mai mult de jumatate dintre romani in a pune regulat bani deoparte, in special pentru siguranta („bani pentru zile negre”), independenta financiara („a avea propria resursa in caz de nevoie”) sau posibilitatea de a-si ajuta familia („pentru copii, nunta, achizitia unei case”). Citeste si:Schimbari in grupul ING: oameni noi la pensii si investment managementUn fost sef al ING Romania va prelua conducerea grupului olandezING Asigurari de Viata nu iese din Romania, dar va opera ca business independent
O data adoptat obiceiul de a pune bani deoparte, alegerea modalitatii de economisire este de asemenea importanta. De cele mai multe ori, romanii aleg intre a economisi printr-un produs bancar ded