Atentia autoritatilor fiscale romane in privinta preturilor de transfer este in continua crestere, acestea analizand tot mai atent tranzactiile desfasurate de companiile romanesti cu entitati afiliate, solicitand prezentarea unor studii privind preturile de transfer in cadrul diferitelor controale fiscale (controale axate pe impozitul pe venit sau chiar TVA), arata un raport al Ernst & Young.
Potrivit studiului Ernst & Young privind preturile de transfer in Romania, entitatile romanesti considera preturile de transfer ca fiind unul din aspectele cu cea mai mare importanta cu care acestea se vor confrunta in perioada urmatoare.
Mai exact, 63% din companiile multinationale care opereaza in Romania au afirmat ca preturile de transfer reprezinta un aspect-cheie la cel mai inalt nivel.
"Avand in vedere faptul ca 52% dintre respondenti estimeaza o crestere a numarului si valorii tranzactiilor intre parti afiliate si ca 82% se asteapta la o crestere a numarului controalelor in acest domeniu, companiile ar trebui sa ia masuri in vederea pregatirii pentru posibilele controale ale autoritatilor fiscale pe tema preturilor de transfer, dar si pentru potentiale dispute in acest domeniu", informeaza E&Y.
Nivelul de cunoastere al autoritatilor fiscale romane in privinta preturilor de transfer este in continua crestere, desfasurand analize mai aprofundate ale documentatiei preturilor de transfer. Aceasta a rezultat in mai multe cazuri de contestare a politicilor privind preturile de transfer adoptate de multinationalele care opereaza in Romania.
De asemenea, experientele recente arata ca o alta arie de interes pentru autoritatile fiscale este distribuirea profiturilor catre sucursalele sau sediile permanente din Romania, acolo unde preturile de transfer reprezinta de asemenea un aspect-cheie. Citeste si:Care sunt provocarile industriei auto in 2012Cum