Cabinetul Filat ar putea pica marţi, dacă moţiunea de cenzură depusă ieri de PCRM va fi susţinută de toţi comuniştii şi democraţii, aşa cum au declarat, şi de cel puţin doi neafialiaţi. Analiştii evită să facă previziuni şi spun că lucrurile au degenerat şi sunt atât de imprevizibile încât nu este exclusă nici împăcarea, nici anticipatele
Cei 34 de deputaţi comunişti îşi motivează demersul prin faptul că Executivul s-a compromis prin scandaluri de corupţie. „Guvernul a pierdut dreptul moral de a realiza politica internă şi externă a statului... Executivul urmează a fi demis prin exprimarea votului de neîncredere de către Parlament“, se arată în textul moţiunii de cenzură înaintate de PCRM.
„Acum câteva zile am făcut publică poziţia partidului referitoare la situaţia din ţară. Au fost propuse două soluţii: demisia Guvernului, apoi alegeri anticipate, sau revoluţie. Scopul nostru final este să scăpăm de această huntă care se numeşte Alianţa şi să aducem o guvernare civilizată pentru prosperarea ţării“, a explicat Vladimir Voronin, liderul formaţiunii.
PCRM+PD+?
Pentru a demite Cabinetul de miniştri, fracţiunea PCRM ar mai avea nevoie de susţinerea altor 17 deputaţi. Voronin lasă la „discreţia şi sovistea“ democraţilor să voteze sau nu moţiunea de cenzură. „Poziţia PD rămâne neschimbată. E momentul de test pentru Vlad Filat şi PLDM. Liberal-democraţii au spus că vor propune în mod repetat candidatura lui Filat la funcţia de premier. Dacă se întâmplă acest lucru, ei îşi confirmă strategia, adică ducerea ţării la anticipate“, a declarat Marian Lupu, lăsând să se înţeleagă că PD îi va susţine pe comunişti.
Nu toţi colegii lui Lupu sunt însă la fel de siguri. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, oferit înainte ca PCRM să înainteze moţiunea, preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a ezitat să exprime o poziţie clară, menţionând îns