Senatul Cehiei intenţionează să depună o cerere la Curtea Constituţională cu privire la declararea preşedintelui ţării, Vaclav Klaus trădător de patrie. Motivul este amnistia anunţată în 2 ianuarie de Vaclav Klaus, în urma căreia vor fi eliberaţi peste 17 mii de deţinuţi.
Oponenţii preşedintului Republicii Cehe au câştigat un sprijin suficient pentru a încerca să depună plângere împotriva lui Klaus pe motiv de înaltă trădare. Pentru a marca aniversarea a 20 de ani de la independenţă ţării, la 1 ianuarie, Vaclav Klaus a folosit un instrument tradiţional al preşedinţilor şi amnistiat mai multe mii de deţinuţi care aveau de ispăşit termene scurte în îchisori.
Dar ceea ce ia înfuriat pe mulţi cehi a fost faptul că decretul a oprit, de asemenea, procedurile judiciare, în mai multe cazuri de fraudă şi escrocheriilor financiare, pe motiv că a dorit să oprească
„proceduri penale interminabile“.
Preşedintele Senatului, Milano Stech, urmează să stabilească o dată pentru o sesiune extraordinară pentru a discuta această problemă Decizia sa a venit dupa ce, miercuri, biroul de Senatului a anunţat că 28 de deputaţi, cu unul mai mult decât este necesar - au cerut acuzarea preşedintelui Klaus. problema.
Numai Senatul, camera superioară a Parlamentului, are puterea de a depune acuzaţiile de trădare la Curtea Constituţională. Luni va avea loc o dezbaterea, în spatele uşilor închise, în conformitate cu normele parlamentare, doar votul va fi public.
Klaus nu-şi face mari griji pentru că cel de-al doilea său mandat în fruntea statului se încheie la 7 martie.
Preşedintele conservator a declarat că nu regretă amnistia şi „ar face-o din nou“. El a numit demersul parlamentarilor „jocuri politice“, şi le-a transmis
„să le fie ruşine“.
Premierul ceh Petr Necas este uimit de „mediocritatea” senatorilor, car