În urma unor serii de probleme de ordin financiar cu care Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) se confruntă, conducerea USV a întreprins o serie de măsuri de ajustare a cheltuielilor instituţiei, decizie care va afecta o parte din angajaţi. Mai exact, pe lângă leafa lunară, 600 de angajaţi nu vor mai primi bonuri de masă. 25% dintre aceştia primesc lunar de la casieria instituţiei salarii între 600 şi 1.000 de lei.
Potrivit prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul instituţiei, „este puţin probabil ca personalul USV să mai primească aceste bonuri de masă”. Acesta a mai adăugat că universitatea are restanţe la plata drepturilor salariale câştigate în instanţă de angajaţi în 2011, iar acestea ar fi trebuit plătite până la finele lui 2012. Plata acestor drepturi salariale va diminua bugetul universităţii, în consecinţă nu vor exista resurse financiare pentru achitarea bonurilor de masă.
„Instituţia trebuie să plătească această sumă dat fiind faptul că a pierdut un proces, împreună cu Ministerul Educaţiei. Suma pe care trebuie să o plătim, în cinci ani, este de 15 milioane de lei. Suma care trebuie să ajungă la salariaţi, pentru 2012 şi 2013, este de peste 2 milioane de lei, bani care nu sunt prevăzuţi în bugetul universităţii. E adevărat că jumătate din această sumă trebuie plătită de Ministerul Educaţiei, însă Ministerul de Finanţe nu a aprobat bani cu această destinaţie”, a mai explicat Popa. Plata drepturilor salariale angajaţilor USV trebuie făcută în cinci tranşe (5% din valoare în 2012, 10% în 2013, 25% în 2014, 25% în 2015 şi restul de 35% în 2016).
Cât priveşte micşorarea lefurilor de la începutul acestui an, Valentin Popa a precizat că, în 2013, salariile angajaţilor TESA nu vor reveni la valoare lor din 2012, acest lucru putând fi posibil doar din 2014.
În urma unor serii de probleme de ordin financiar cu care