La aniversarea a 176 de ani de la naşterea scriitorului Ion Creangă, autorităţile locale din Chişinău şi Iaşi vor organiza, în parteneriat, o serie de evenimente culturale ce se vor desfăşura în perioada 28 februarie -2 martie, informează Agerpres.
“Zilele Creangă” au început cu un simpozion ce avut loc la Biblioteca Academiei de Ştiinţe de la Chişinău, atât din România, cât şi din Republica Moldova.
La Iaşi, pe 1 şi 2 martie, în cadrul manifestărilor culturale programate, Muzeul Literaturii Române îi va decerna scriitoarei Claudia Partole premiul “Ion Creangă”.
Unul dintre cei mai iubiţi autori români de literatură pentru copii, Ion Creangă, s-a născut pe 1 martie 1837, la Humuleşti. Fiul Smarandei şi a lui Ştefan a Petrei Ciubotarul a avut şapte fraţi şi surori, trei dintre aceştia murind însă la vârste fragede.
„Dragi mi-erau tata şi mama, fraţii şi surorile şi băieţii satului, cu cari, iarna, în zilele gerose, mă defătam pe gheaţă şi la săniuş, iar vara, în zile frumoase de sărbători, cântând şi chiund, cutreieram dumbrăvile şi luncile umbroase, ţarinele cu holdele, câmpul cu florile şi mândrele dealuri, de după care îmi zâmbeau zorile, în zburdalnica vârstă a tinereţii.”, povestea scriitorul mai târziu, în „Amintiri din copilărie”.
* "Pupăza din tei" - fragment din filmul "Ion Creangă", în regia Elisabetei Bostan
În 1847, Creangă merge la şcoala din satul natal, unde „părintele Ioan de sub deal” se ocupa de educaţia copiilor. Mai târziu, mama sa îl încredinţează bunicului, David Creangă, care-l duce la Broşteni, pe Valea Bistriţei, la şcoala învăţătorului Neculai Nanu.
În anul 1853 este înscris la Şcoala Domnească de la Târgu Neamţ, sub numele Ştefănescu Ion, însă, după o vreme, merge la Şcoala catihetică din Fălticeni, la dorinţa mamei sale care dorea ca el să devină preot. Acolo este înscris pentru prima da