Iată că am aşteptat răbdători şi am fost răsplătiţi: primăvara a venit. Deocamdată calendaristic şi cu puţin soare, pentru că urmează ca săptămâna viitoare să ne mai confruntăm cu temperaturi scăzute. Dar aproape că nu mai contează. Este vremea mărţişoarelor, gingaşele simboluri pe care le vom purta cu drag toată luna martie. Mai ştiţi care este semnificaţia lor?
O legendă veche moldovenească spune că o vrăjitoare rea de iarnă se lupta aprig şi nu voia deloc să cedeze primăverii. Însă frumoasa Primăvară, cu dăruire de sine, şi-a tăiat degetul, iar câteva picături de sânge au căzut pe zăpada albă care s-a topit, iar mai apoi, pe acel loc au crescut ghiocei. În aşa fel lupta a fost câştigată de Primăvară şi iarna a cedat.
Se zice că prima zi de primăvară este ziua Babei Dochia (personajul principal în toate legendele de Primăvară). Baba Dochia este considerată ca zeiţă agrară, care pe 1 martie moare şi pe 9 martie renaşte.
Cu privire la simbolul marţişorului circulă mai multe legende. Una dintre ele povesteşte cum a fost, odată ca niciodată, o vreme în care Soarele întruchipat într-un bărbat chipeş obişnuia să coboare pe pământ pentru a dansa hora în sate.
Ştiind care este noua pasiune a Soarelui, un dragon l-a urmărit şi, într-una dintre aceste incursiuni pe pământ, l-a răpit şi l-a aruncat într-un beci, în castelul său.
Păsările au încetat să cânte, iar copiii nu mai puteau să râdă, dar nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe dragon.
Într-una dintre zile, un tânăr curajos a decis să coboare în beci şi să salveze Soarele. Majoritatea oamenilor l-a însoţit, dându-i tânărului din puterea lor, pentru a reuşi să învingă puternicul dragon.
Călătoria sa a durat trei anotimpuri: vara, toamna şi iarna. La sfârşitul ultimului, tânărul a reuşit să găsească castelul dragonului, unde era întemniţat Soarele. Şi a început lupta, care a durat z