Ministerele americane se pregătesc să-şi declanşeze planul forţat de austeritate, începând de la miezul nopţii, având în vedere că republicanii şi democraţii nu au ajuns la un compromis în privinţa reducerilor bugetare.
Începând de vineri şi în absenţa unui acord între cele două tabere politice, democrată şi republicană, se îngheaţă automat 85 de miliarde de dolari de cheltuieli publice. Această măsură, numită "sechestru", se va aplica de fapt treptat, până pe 30 septembrie. O astfel de tăiere de buget riscă să asfixieze întreaga economie americană, deci prin ricoşeu şi pe cea mondială.
Fondul Monetar Internaţional a avertizat că-şi va diminua previziunile de creştere a economiei americane, iar acest lucru va afecta economia lumii întregi. Concret, unele servicii publice au prevăzut deja să-şi strângă cureaua şi să dea oameni afară. Mai multe sute de clandestini au fost eliberaţi de după gratii, costul detenţiei lor fiind prea mare.
Cel mai afectat minister va fi însă cel al Apărării, care-şi va vedea bugetul diminuat automat cu aproape 10%. Pentagonul a anunţat deja că va lua decizii foarte repede în privinţa sectoarelor ce vor fi afectate de reducerile bugetare. O situaţie inconfortabilă pentru noul şef de la Apărare, Chuck Hagel, învestit definitiv în post de-abia miercuri.
Pentru a rezuma acest conflict ce pare că îi duce pe americani drept spre un aşa-zis "zid bugetar", să spunem că în timp ce preşedintele democrat, Barack Obama, cere o renunţare la avantajele fiscale de care beneficiază cei mai bogaţi dintre compatrioţii săi, dar şi companiile petroliere şi fondurile de pensii, republicanii pretind la tot mai multe economii bugetare. O reuniune a ultimei şanse este prevăzută vineri între diverşii protagonişti, dar prezicerile sunt destul de sumbre în privinţa găsirii unui compromis.
Ministerele americane se pregătesc să-şi de