Sunt îndeajuns de mirat de faptul că vraful impunător de cărţi editate (şi reeditate) de Fundaţia Academia Civică în ultima vreme, conţinând memoria- listică, documente, comunicări prezentate, cele mai multe, la sesiunile recente ale Me- morialului Sighet, girate de întemeietorii prestigioasei instituţii, Ana Blandiana şi Romulus Rusan, sunt mirat, aşadar, că acest vraf impu- nător de lucrări, de cărţi nu s-a bucurat de o atenţie mai mare în publicaţiile noastre culturale, de istorie, de sociologie, de ştiinţe politice.
Ar fi măcar de amintit câteva dintre aceste lucrări apărute către sfârşitul anului trecut şi primite atât de rece, dacă nu cu deplină indiferenţă. Astfel: Şcoala Memoriei 2011 , culegere masivă de prelegeri şi relatări de la ediţia a XIV-a a Şcolii de vară de la Sighet, moderatori Ana Blandiana, Stéphane Courtois, Romulus Rusan, editor Traian Călin Uba; Alexandru Zub la Sighet , editori Ioana Boca şi Andreea Dobeş, cuvânt introductiv de Romulus Rusan; Nistor Man, Sfinţii pe care i-am întâlnit , o convorbire cu Traian Călin Uba; Florin Constantin Pavlovici, Tortura, pe înţelesul tuturor , memorii, ediţia a III-a; Denis Deletant, România sub regimul comunist , ediţia a IV-a, revăzută şi adăugită, editor Romulus Rusan, în româneşte de Delia Răzdoescu; Vasile Baghiu, Prizonier în U.R.S.S. , ediţia a doua, editor Romulus Rusan, Bukovski la Sighet , ediţia a II-a , editor şi prefaţator Romulus Rusan, în româneşte de Cristina Connolly, Armand Goşu, Anatol Petrencu.
Am avut norocul, în 2002, să reprezint România literară la sesiunea din acel an a manifestărilor de la Memorialul Sighet, consacrate atunci „Cronicii unui sfârşit de sistem (anii 1973-1989)”. Am avut noroc, pentru că au participat mulţi exponenţi ai rezistenţei anticomuniste româneşti şi internaţionale şi i-am putut vedea şi asculta. Dintre români mi-o amintesc pe Doina Cornea