La o zi după ce şi-a anunţat intenţia efectuării de concedieri în 15 companii naţionale, Ministerul Economiei a retras proiectul de act normativ care prevedea concedierile. Bâlbâiala nu e unică şi seamănă cu cea privitoare la majorarea taxelor locale de la finele anului trecut.
La o zi după ce l-a plantat pe propriul site de internet, Ministerul Economiei a retras proiectul ordonanţei de urgenţă privind protecţia socială a persoanelor care ar urma să fie disponibilizate din mai multe companii energetice.
Cauza retragerii e o solicitare adresată în acest sens Ministerului Economiei de către premierul Victor Ponta. Ca şi cum pe site-ul ministerului oricine poate pune ce vrea, fără acordul ministrului Vosganian, premierul i-a cerut lui acestuia „identificarea“ celor responsabili.
Proiectul, despre care Victor Ponta spune că nu ştia nimic, a apărut pe site-ul Ministerului Economiei miercuri dimineaţă şi vorbea de „perimetrele miniere de perspectivă, precum şi cele ce urmează a fi închise“. Actul menţiona obligaţia fiecărui operator economic de a întocmi un program de restructurare prin care va stabili numărul de salariaţi ce urmează a fi disponibilizaţi în perioada 2013-2018 şi care vor beneficia de prevederile Ordonanţei de urgenţă privind protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective.
Lista societăţilor unde urmau să fie făcute concedieri cuprindea societăţi de stat importante precum Complexul Energetic Hunedoara, Compania Naţională a Uraniului, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Naţională a Sării, Societatea Naţională a Huilei Petroşani, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin, Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, cu filialele sale, Cuprumin Abrud, Termoelectrica, Electrocentrale Grup, Electrocentrale Galaţi, Electrocentrale Bucureşti, Electrica, c