Sistemul de achiziţii publice în sistemul sanitar este puternic şi răspunde nevoilor ţării reprezintă una din concluziile experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care au venit să sprijine autorităţile române pentru realizarea achiziţiilor centralizate, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS).
El a precizat că există unele arii în care schimbările pot fi benefice, adăugând că volumele mici de achiziţii înseamnă interes mic al furnizorilor pentru a participa la licitaţii.
Dr. Raed Arafat a completat că un alt domeniu în care pot fi făcute schimbări, potrivit experţilor OMS, este cel al fragmentării achiziţiilor, care face ca furnizorii să deţină puterea, la care se adaugă faptul că nu se folosesc tehnici sofisticate de previzionare a nevoilor.
Conform secretarului de stat, o dificultate este legată şi de faptul că bugetul este anunţat în momente diferite, ceea ce complică munca de control a stocurilor. Amânarea plăţilor nemulţumeşte de asemenea furnizorii, a spus el.
Achiziţia descentralizată menţine cantităţile mici şi preţurile mari şi exclude posibilitatea unei analize aprofundate de către experţi a pieţei şi realizarea unei analize cost/beneficiu, a punctat Arafat.
“Achiziţia centralizată maximizează puterea cumpărătorului, îmbunătăţeşte semnificativ transparenţa şi posibilitatea supravegherii unui număr mai mic de contracte. Acest tip de achiziţie presupune o expertiză mai bună pentru program, reduce volumul de muncă de achiziţii la nivelul spitalului şi menţine, în acelaşi timp, utilizarea experienţei şi expertizei existente, lista de medicamente poate fi adusă la zi permanent cu medicamente cost-eficiente”, a subliniat secretarul de stat.
Potrivit dr. Arafat, prin introducerea achiziţiilor centralizate avantajul imediat va fi scăderea semnificativă a pre