Abonamentele TPL nu se mai scumpesc de astăzi cu 10%, aşa cum se intenţiona, la solicitarea societăţii de transport public local.
Proiectul de Consiliu Local, iniţiat în baza unei decizii a Adunării Generale a Acţionarilor de la TPL, a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei de ieri de unul dintre iniţiatori, primarul Ion Lungu, după ce a văzut controversele stârnite pe această temă.
Cei care s-au declarat contra majorării tarifelor au fost consilierii PNL şi cei PDL, în vreme ce reprezentanţii PSD au spus că măsura este necesară, pentru a asigura bunul mers al societăţii de transport public local, puternic afectată de scumpirea carburanţilor şi a tarifelor la utilităţi.
Noile valori propuse pentru vânzarea abonamentelor de călătorie erau de 66 de lei pentru abonamentul lunar pe toate liniile, 40 de lei pentru abonamentul valabil timp de 15 zile pe toate liniile şi 24 de lei pentru abonamentul valabil şapte zile pe toate liniile.
Deşi proiectul a fost retras chiar de la început, tot a stârnit o mulţime de discuţii contradictorii.
Consilierul PDL Costel Tătăranu a spus că o asemenea propunere de majorare nu poate veni decât odată cu un proiect de restructurare a societăţii de transport public local.
Primarul Ion Lungu a spus că deja au fost făcute acolo restructurări, dar problemele cu care se confruntă TPL sunt cele ale majorării preţului carburanţilor, în paralel cu scăderea numărului de călători. „Sunt două probleme de fond – preţul combustibilului a crescut, iar numărul de călători s-a diminuat, ca urmare a crizei economice. Această majorare trebuia făcută de anul trecut. Sunt de acord să mai amânăm, să mai analizăm, dar este o măsură care trebuie luată, pentru că TPL este într-o situaţie dificilă şi are nevoie de ajutor”, a precizat Lungu.
Deşi iniţial toţi consilierii locali membri în AGA la TPL au votat majorare