Senatul american a respins două iniţiative legislative, una republicană şi cealaltă democrată, vizând restructurarea sau amânarea tăierilor bugetare automate care urmează să intre în vigoare începând de vineri de la miezul nopţii.
Ministerele americane se pregătesc să-şi declanşeze planul forţat de austeritate. Dacă nu se ajunge în următoarele ore la un acord între cele două tabere politice, democrată şi republicană, se îngheaţă automat 85 de miliarde de dolari din cheltuieli publice.
Această măsură, numită "sechestru", se va aplica de fapt treptat, până pe 30 septembrie. O astfel de tăiere de buget riscă să asfixieze întreaga economie americană, deci prin contagiune şi pe cea mondială. Unda de şoc provocată de tăierilor bugetare din SUA riscă să se propage şi în Uniunea Europeană, principalul partener comercial al americanilor.
Fondul Monetar Internaţional avertizează că va reduce prognoza de creştere economică pe anul acesta pentru SUA cu cel puţin o jumătate de procent dacă măsurile de austeritate intră în vigoare. În prezent, FMI anticipează o creştere de 2% a economiei americane în 2013. William Murray, purtător de cuvânt al FMI, spune că şi economia globală va fi afectată, mai ales principalii parteneri comerciali ai SUA.
Şi agenţia care face previziuni economice pentru Congres estimează că reducerile de cheltuieli vor duce la scăderea creşterii economice cu 0,6% şi la pierderea a 750.000 de slujbe. Ar urma să aibă loc concedieri masive care îi vor afecta pe profesori, asistente medicale, controlori de trafic aerian, ceea ce va duce la întârzieri ale curselor, potrivit autorităţilor.
Cei care nu îşi vor pierde slujbele ar putea primi salarii scăzute sau vor fi nevoiţi să-şi ia concediu fără plată. Cel mai afectat minister va fi însă cel al Apărării, care-şi va vedea bugetul diminuat automat cu aproape 10