Un spectacol extraordinar susţinut de doi dintre ultimii păstrători ai doinei maramureşene a avut loc ieri seară la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Nicolae Piţiş, alături de Maria Casandra Hauşi au încântat publicul clujean cu un concert de muzică arhaică maramureşeană din care nu a lipsit sunetul de fluier şi trâmbiţa, instrument specific zonei Lăpuşului.
În urmă cu 36 de ani Nicolae Piţiş devenea cunoscut prin coloana sonoră a filmului “Pintea Viteazul”, cu Florin Piersic în rolul principal.
Astăzi, rapsodul este un model pentru tinerii păstrători ai tradiţiei, dornici să-i urmeze sfaturile.
"Să fii a lui Dumnezeu fată, să cânţi cu curaj, cu dragoste şi cu tine, tu aci la mine poţi să arzi, să arzi ca pe scenă şi aşa am făcut, mulţumesc bunului Dumnezeu şi sărut-mâna mamă am luat marele premiu în 2009 la Maria Tănase, înmânat de către maestrul Tudor Gheorghe", povesteşte Maria Casandra Hauşi.
"Am 50 de copii, feciori, fete, de 40 de ani, din Bucureşti, şi numai ea din vreo 30 de fete are glasul meu şi poate hori. La toate i-i drag şi-ar face, dar nu poţi merge pe cărare dacă n-ai caii la plug", e de părere Nicolae Piţiş.
"Casandra şi badea Niculaie, sau invers, sunt în raport de cauză şi efect, au totul în comun, doar că ea dă o oarecare nouă înfăţişare unor lucruri vechi şi calitatea ei primă este că nu face paşi spre contemporaneitate. În momentul în care se va abate cumva de la această sfântă regulă, riscă extrem, sper să nu ajungă acolo niciodată", a spus Mugurel Scutăreanu, folclorist.