Congresul Statelor Unite a încheiat săptămâna fără un acord pentru evitarea măsurilor automate de reducere a cheltuielilor guvernamentale cu 85 miliarde de dolari, care vor intra în vigoare sâmbătă, riscând să afecteze creşterea economică mondială, potrivit BBC.
"Tăierile" se vor activa automat în noaptea de vineri spre sâmbătă, la miezul nopţii, în timp ce congresmenii Democraţi şi Republicani dau vina unii pe alţii pentru eşecul negocierilor care durează de la sfârşitul anului trecut.
Preşedintele Barack Obama i-a invitat pe liderii din Congres la Casa Albă, pentru noi negocieri, însă acestea au eşuat până la acest moment.
Într-o declaraţie de la Casa Albă, Barack Obama a numit aceste reduceri bugetare "o serie de tăieri prosteşti şi arbitrare asupra unor domenii de care cei care muncesc depind, precum educaţia, cercetarea, infrastructura sau apărarea".
"Nu sunt necesare şi vin într-o perioadă când prea mulţi americani îşi caută de muncă, sunt impardonabile. Multor familii din clasa de mijloc le va fi afectată viaţa în moduri semnificative", a mai spus preşedintele american.
Obama a menţionat că vor urma concedieri, mai ales în comunităţile din jurul structurilor de apărare.
Legat de eşuarea negocierilor, Obama s-a adresat republicanilor:
"Recunosc că este foarte greu pentru liderii republicani să fie văzuţi făcând concesii către mine. Uneori mă gândesc dacă există ceva ce aş putea să fac, pentru a-i determina pe aceşti oameni - republicanii din Congres - să nu îmi mai picteze coarne pe cap".
Obama a avertizat anterior că măsurile de reducere a cheltuielilor statului vor afecta creşterea economică.
Economiştii Fondului Monetar Internaţional şi numeroşi analişti au avertizat de asemenea că măsurile automate de austeritate din SUA ar putea încetini economia globală.
Propunerile de buget înaintate de am