Fiind - cu ani în urmă - în drum spre SUA, cu un avion militar de transport, am aterizat pe un aerodrom din Polonia, unde s-au îmbarcat camarazii noştri, paraşutişti polonezi, înalţi, voinici, tăcuţi, cu berete roşii. Impuneau respect. Despre starea de azi, a forţelor armate poloneze, un bombardament informaţional de ultimă oră este util. Ca element de comparaţie, cu cele autohtone. Interlocutorul fiind un ex-diplomat militar român.
Generalul Mihaiu Mărgărit a condus o structură vitală de informaţii a Armatei României. Acum este unul dintre colaboratorii de bază ai publicaţiei bilunare PULS GEOSTRATEGIC, fondată şi condusă de generalul Corneliu Pivariu. Concomitent este şi un membru al grupului de reflecţie strategică, existent la nivelul Fundaţiei EURISC, condusă de Liviu Mureşan. Unul din care mai fac parte Sergiu Celac, Niculae Spiroiu, Constantin Dudu Ionescu şi Sergiu Medar. Şi care a luat, recent, în discuţie, ipoteza elaborării unei Cărţi Verzi a Apărării.
Interviul cu generalul Mărgărit este - ca şi acela realizat cu generalul Alexandru Grumaz - parte a unui demers jurnalistic menit a aduce în atenţia celor interesaţi vocile unor profesionişti în evaluarea stării forţelor armate din diferite puncte ale mapamondului. Şi aici am vedere conaţionali care au trăit experienţe notabile, în metropole de referinţă, pentru viitorul comunităţii euro-atlantice. Peste Ocean, în Vestul sau în Estul Europei.
Sunt adeptul cultivării complementarităţii think tank-urilor interesate de provocările actuale şi viitoare la adresa apărării noastre naţionale. În rândurile acestora afirmându-se, ani buni, Asociaţia George C. Marshall România, condusă de dr. Doru Frunzulică. Care coagulează şi alţi experţi în descurajarea mentalităţii defensive, capitularde, cultivată, cu obstinaţie, din exterior, de cei care fie ignoră forţa expediţionară românească, fie supraevalu