O organizaţie care militează pentru reformarea şi perfecţionarea societăţii româneşti din perspectivă academică a propus Ministerului Educaţiei înfiinţarea unei arhive electronice a operelor publicate, pentru prevenirea plagiatului.
Asociaţia „Grupul de Reformă şi Alternativă Universitară” (GRAUR), care promovează lupta antiplagiat, îşi justifică demersul prin faptul că, în prezent, instituţii din România refuză sau sunt împiedicate să trateze plagiatul la nivelul real de gravitate ca faptă antisocială.
“Asociaţia noastră a cerut ministrului Educaţiei să acţioneze pentru prevenirea plagiatului în rândurile absolvenţilor de învăţământ superior, dar şi al doctoranzilor şi profesorilor abilitaţi”, a declarat preşedintele GRAUR, prof. univ. Dorin Isoc. Acesta propune realizarea unei arhive electronice naţionale, unde să fie depuse formele electrionice ale tuturor lucrărilor realizate, verificarea lor şi eliberarea unui certificat de autenticitate, potrivit unor proceduri elaborate de specialişti.
Plagiatul pe bani publici
Dorin Isoc explică şi care sunt priorităţile campaniei antiplagiat pe care a iniţiat-o. “O atenţie deosebită o acordăm cazurilor în care aceste activităţi implică finanţarea publică sau garanţia pe care statul o asigură prin efectul legii sub condiţia existenţei rezultatelor unei activităţi de creaţie intelectuală cuprinse într-o procedură explicit”, a precizat profesorul.
Sunt vizate, astfel, atribuirea de diplome de absolvire, cum sunt cele de licenţă şi master, recunoaşterea titlurilor de doctor în ştiinţe şi a abilitării profesorilor, dar şi modul în care se raportează rezultatele contractelor de cercetare cu finanţare publică.
Strategia antiplagiat presupune, pe de o parte, identificarea situaţiilor de furt academic şi, pe de altă parte, promovarea măsurilor active de prevenire a plagiatului prin educaţie. Potriv