Combatanţi, civili sau oficiali vor depune astăzi flori la Complexul memorial "Eternitate" din Chişinău. De asemenea, o ceremonie va fi organizată şi la Cocieri, în stânga Nistrului, unde la 2 martie 1992 rebeliunea separatiştilor a degeneral într-un adevărat război.
„La 2 martie ‘92, un grup de 70 de poliţişti din brigada specială a Ministerului de Interne a trecut Nistrul pe gheaţă, în dreptul satului Holercani, pentru a-i ajuta pe oamenii de la Cocieri, care fuseseră atacaţi de cazaci şi de separatişti", îşi aduce aminte de începutul războiului Anton Gamurari, care conducea la acea vreme Brigada de Poliţie cu destinaţie specială Fulger.
În luptele din Transnistria au participat de partea moldovenească circa zece mii de oameni. Cu toţii şi-au riscat viaţa pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Dintre aceştia, circa 280 de oameni au murit, iar alţi 289 au rămas invalizi. Tradiţional, autorităţile organizează acţiuni prin care le aduc un omagiu eroilor acestui război.
Foştii şefi de Poliţie sau Armată, care au luptat în 1992 în Transnistria, susţin că separatiştii se pregăteau de confruntări militare încă din 1989. Aceştia mai spun că Chişinăul era nepregătită să ducă bătălia, neavând armată şi militari. Pe front au fost trimişi voluntari şi poliţişti fără muniţie şi haine.
Totodată, luptătorii de la Nistru susţin că partea moldovenească a făcut mai multe greşeli politice. „La Chişinău erau mai multe centre de decizie: la Preşedinţie, Parlament, Guvern şi cei care stăteau în umbră", a declarat colonelul de securitate Alexandru Ganenco.