SRI a confirmat ieri că România este ținta unui atac cibernetic mult mai puternic decât „Red October”. Atacatorul - o entitate care prezintă caracteristicile unui actor statal. Vizate sunt organizațiile guvernamentale Sursa: SHUTTERSTOCK
Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Sorin Sava, a declarat pentru Evenimentul zilei că „entitatea cu caracteristicile unui actor statal” care a dat acest atac pare a fi aceeaşi cu iniţiatorul operaţiunii „Red October”, care ne-a afectat în luna ianuarie a acestui an.„Se pare că este vorba despre acelaşi autor, numai că acest atac este mult mai mare. Deocamdată investigăm şi încercăm să stopăm acest atac, care este încă în desfăşurare. Încercăm să limităm pagubele”, a precizat Sorin Sava.
Avertizaţi de alţii
„Diferenţa dintre cele două atacuri care vin la mai puţin de o lună distanţă este aceea că, dacă în cazul «Red October», SRI a descoperit planul încă din anul 2011, de data aceasta noi am fost avertizaţi de către alţii”, a precizat sursa citată. Sava a refuzat să spună de unde au primit avertismentul.
Oficialul a subliniat că acest atac este mai mare decât cel din ianuarie 2013. „Noul atac are un impact mai mare, din cauza nivelului tehnologic superior, care îi permite să se disimuleze mai bine şi să preia sub control reţeaua compromisă, în scop extragerii de informaţii confidenţiale”, a spus Sava. Prin profilul entităţilor compromise de spionii cibernetici, atacul are relevanţă în planul securităţii naţionale a României.
Purtătorul de cuvânt al SRI a mai declarat că „echipele Serviciului, specializate în reacţia la atacuri cibernetice, întreprind măsuri specifice pentru identificarea tuturor entităţilor afectate, evitarea consecinţelor şi stoparea atacului”.
Atacul a vizat mai multe organizaţii guvernamentale din Europa şi vizează colectarea de informaţii geopolitice confi