Unul a fost reabilitat şi introdus în circuitul de vizitare al oraşului, iar altul zace în paragină uitat de autorităţile locale. Este vorba de singurele două turnuri care s-au păstrat din vechea fortificaţie a Clujului, Turnul Croitorilor şi Turnul Pompierilor.
În 2013, municipalitatea clujeană pare să îşi fi reamintit şi de Turnul Pompierilor care avea rolul să îi păzească pe clujeni de incendii, şi alocă bani pentru reabilitarea acestuia.
În Cluj se mai păstrează din vechea fortificaţie a oraşului doar două din cele 20 de turnuri menite să apere oraşul de invadatori. Turnul Croitorilor a fost redeschis în 2009, după un amplu proces de modernizare, în timp ce Turnul Pompierilor de pe strada Tipografiei zace în paragină de peste zece ani. Clujenii care ştiu istoria clădirii pe lângă care trec zi de zi îşi doresc să îl viziteze, dar mulţi locuitori ai oraşului nici nu ştiu de existenţa sa.
“Ştiu de pompierii de lângă Sora, dar alţii nu ştiu. Dacă ar fi restaurat l-aş vizita pentru că trecutul ne aminteşte de ceva”, spune un clujean.
“Întotdeauna am vrut să intru, dar niciodată nu era deschis. Şi acum este închis şi îi plin de gunoi.Ar trebui să fie deschis”, spune un altul.
Turnul Pompierilor a fost ridicat în anul 1574, când s-a considerat necesară ridicarea unui mic turn suplimentar de apărare în zona actualei Pieţe Mihai Viteazu. În urmă cu peste 400 de ani zona era una săracă, aici fiind deschise tăbăcării şi fierării.
Municipalitatea clujeană a preluat Turnul Pompierilor în 2012 şi vrea să aloce din bugetul pe acest an, 100.000 de lei pentru începerea reabilitării.