Luna februarie a adus destule turbulente pe pietele financiare; Euro a avut o luna slaba, depreciindu-se fata de majoritatea monedelor. Leul a crescut in februarie cu cca 0,5% in fata monedei unice europene.
"Februarie a fost o luna agitata atat politic (alegeri in Italia, diferite evolutii privind situatiile tensionate existente in anumite zone ale lumii etc), cat si economic- cu multe rezultate negative din UE si Zona Euro, semnale mixte privind SUA si "ceva incurajari" in ceea ce priveste China. Desigur ca toate acestea au influentat pietele financiare care au devenit foarte volatile. Leul a rezistat bine in acest context, consolidandu-si in final aprecierea intr-un interval de baza cuprins intre 4,35- 4,4 Lei pentru un Euro", a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
Considerand ansamblul primelor doua luni ale anului, Leul a reusit sa ramana moneda din UE cu cea mai mare crestere comparativ cu Euro. In februarie, Leul a inregistrat variatii reduse fata de Euro, dar avansul marcat in ianuarie i-a permis sa incheie primele doua luni ale anului cu o apreciere de aproximativ 2% in fata monedei unice europene.
"Leul s-a mentinut pe un trend favorabil, iar anuntul JP Morgan privind includerea obligatiunilor Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente a sustinut increderea investitorilor in moneda nationala inclusiv in ultima perioada", a precizat Victor Safta.
Coroana Suedeza a crescut, de asemenea, comparativ cu Euro in perioada ianuarie- februarie, cu cca 1,6%, moneda suedeza apreciindu-se considerabil in cea de-a doua parte a acestui interval.
De la inceputul anului si pana in prezent, Lira Sterlina a scazut cu peste 6% atat in fata Euro, cat si comparativ cu Dolaru