Celebri în istorie pentru episodul furcilor caudine, samniții păstrează, și astăzi, o puternică conștiinţă identitară. Acolo, în munții din Sannio, ținutul lor de baștină, în orașul Airola, din provincia Benevento, ziua de 25 februarie 2013, a fost una memorabilă. 200 de intelectuali de seamă, adolescenți, alți foarte tineri participanți la evenimente au umplut auditorium-ul Institutului de Instrucție Superioară ALESSANDRO LOMBARDI, doritori să cunoască tragicele evenimente din decembrie 1989, de la Timișoara, ca și detalii privind raporturile româno-italiene făurite la Timișoara, în deceniile de la cumpăna secolelor XX-XXI, ca și despre cultura românească, viața acelora care studiază în orașul de pe Bega, între care și sute de tineri italieni.
Senatorul Mino Izzo, reprezentanţi ai Inspectoratului Școlar regional, ai Societății DANTE ALIGHIERI, primarul Michele Napolitano, universitari, autorități militare locale au răspuns invitației doamnei profesoare Ines Victory D’Angelo, directoarea institutului-gazdă. Toți vorbitorii au exprimat auspiciul aprofundării relațiilor bilaterale directe, salutând invitații din România.
Dimineața a avut ca obiect vernisarea unei impresionante expoziții foto și vizionarea filmului documentar NOI NU MURIM!, de Gabriel Burza, urmate de întrebări ale celor prezenți adresate domnului dr. Traian Orban, președintele Asociației MEMORIALUL REVOLUȚIEI, TIMIȘOARA 1989.
După-amiază, un la fel de numeros public a asistat la vizionarea unui eseu realizat de un grup de liceeni, coordonat de profesoara Margherita Espresso, și a documentarului artistic TIMIȘOARA, de Victor Popa. Domnul Traian Orban a continuat să răspundă întrebărilor despre revolta transformată în revoluție la Timișoara în decembrie 1989, iar subsemnata a vorbit despre prezența limbii italiene în școlile de diverse niveluri din Banat, despre raporturile bilatera