Peste 100 de dascăli au părăsit şcolile clujene în ultimii trei ani. Inspectoratul Şcolar spune că cifra nu este îngrijorătoare şi că instituţia este pregătită să facă faţă acestor plecări. În schimb, sindicaliştii din educaţie spun că, în anii următori, ne-am putea confrunta cu o adevărată criză de profesori şi cer autorităţilor să ia măsuri.
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, în ultimii trei ani 129 de cadre didactice titulare au părăsit sistemul de învăţământ din Cluj. Numai în acest an şcolar şi-au dat demisia 47 de profesori titulari. Motivele: salariile mici sau şansa unui loc de muncă în străinătate.
"O parte au plecat în străinătate, o parte şi-au găsit joburi mai bine plătite", explică inspectorul şcolar general Valentin Cuibus. "Sunt câţiva din ei care au plecat în învăţământul superior, găsind nişte posturi acolo, sau au fost situaţii în care au renunţat la învăţământ din motivele care le spuneam: nivelul salariilor scăzut şi oamenii n-au putut obţine un post în municipiul Cluj-Napoca".
În ciuda acestor plecări, conducerea ISJ Cluj dă asigurări că nu există probleme în ocuparea posturilor din şcoli. "În acest moment, cu excepţia germanei, unde avem clar un deficit şi avem o problemă cu oamenii, în rest avem rezerve peste tot, la toate specializările, deci avem oameni în plus şi avem oameni în orice moment dacă trebuie să-i trimitem pe un post sau altul", spune Cuibus.
Reprezentanţii inspectoratului sunt contrazişi de sindicalişti, care spun că în următorii ani ne-am putea confrunta cu o criză de personal. Mai ales că majoritatea dascălilor se apropie de vârsta pensionării şi tinerii nu sunt interesaţi de o carieră în educaţie.
"Ar trebui revizuită în primul rând legea salarizării pentru acest sector bugetar", arată liderul sindical Lucia Cojocaru. "În al doilea rând ar trebui motivaţi, chiar şi cu m