Într-un număr vechi al Arhivelor Olteniei, C.D. Fortunescu le povestea cititorilor despre cea mai veche revistă apărută în zona noastră, Vocea Română.
Cum era şi natural faţă de importanţa Craiovei ca şi centru administrativ, politic şi cultural al Olteniei, începe Fortunescu, „cea d’intâi revistă didactică – cea d’intâi revistă chiar, în accepţiunea de azi a cuvântului, - apărută în acest colţ de ţară, este o publicaţie craioveană: Vocea Română”.
„Ideie şi sentimente românesci”
Ea a apărut la 5 iunie 1880, „în Tipo-Litografia naţionale Ralian Samitca. Revista, fără copertă, se înfăţişează foarte frumos, în formatul ei de 27x18, pe o hârtie destul de bună şi cu caractere curate, citeţe“. Pe frontispiciu, sub titlu, stătea scris că este în numere de câte o coală, deocamdată în intervale nedeterminate. „De-alături, ca o indicaţie de cum va fi directiva acestei publicaţii în ce priveşte şi fondul, şi forma, se citeşte la stânga: «Ideie şi sentimente românesci», iar în dreapta: «Limba eclectica, pura şi correcta». Mai jos se adaugă că preţul unui număr de revistă e de 60 de bani, iar abonamentul pe un an e de 10 lei“.
Sub acea primă formă din Vocea Română au apărut trei numere: primul la 5 iunie 1880, al doilea la 10 noiembrie şi al treilea la 5 decembrie în acelaşi an. Primul articol al revistei, „Advertimentu preliminariu“, „e semnat de G.M. Fontaninu şi L.Cl. Raymond. Din el aflăm că «Glubulu professorale» al profesorilor şi institutorilor din Craiova s’a înfiinţat în anul 1879, cu un statut în regulă, care prevedea ţinerea unei conferinţe în fiecare sâmbătă, cu privire la literatură în genere şi în special la limba română, istorie, pedagogie şi geografie.
Schimbări de-a lungul timpului
În faza sa a doua, publicaţia craioveană, după o întrerupere de doi ani, „apare la 15 noemvre 1882 într’un format puţin mai mare, 29x21, tot în coal