Prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, rector al Universităţii „Ştefan cel Mare” (USV) în perioada 2004-2012, a declarat că filosofia de finanţare a învăţământului superior trebuie schimbată, dat fiind faptul că finanţarea per capita nu permite o dezvoltare reală a unei instituţii de învăţământ superior. Mecanismul actual de finanţare a învăţământului superior românesc merge pe principiul conform căruia „banii urmează elevul”, fiecărei universităţi publice alocându-i-se fonduri în funcţie de numărul de studenţi şcolarizaţi.
„În cazul universităţilor de talia celei de la Suceava, numărul de locuri bugetate a fost unul mic. Un program de studiu devine rentabil în condiţiile în care numărul studenţilor bugetaţi, pentru un an de studiu, este de circa 100. La Suceava avem programe care funcţionează cu 25, 30 sau 50 de studenţi bugetaţi într-un an de studiu, ca atare, programul de studiu respectiv este sortit să dispară la un moment dat”, a mai completat Graur.
Totodată, acesta şi-a exprimat opoziţia faţă de propunerile Guvernului legate de proiectul privind bugetul României pentru anul 2013, proiecţie conform căreia fondurile alocate educaţiei sunt foarte scăzute. Conform unor previziuni, în acest an învăţământul va primi mai puţin de 2% din PIB, iar cercetării i se vor aloca circa 0,3%. Totodată, pentru 2013, Finlanda a acordat educaţiei 13%, iar pentru cercetare 4%, Turcia a alocat educaţiei 20%, iar Coreea de Sud a dat 30%.
„Remarc faptul că în permanenţă s-a ridicat problema existenţei unei universităţi româneşti în top 500. Cât priveşte finanţările universităţilor din acest top, în 2009 de exemplu, universitatea cu cea mai mică finanţare din top avea alocaţi 700 de milioane de dolari. Tot în acel an, Universitatea