Având în vedere că obiectivele de dezvoltare ale mileniului (ODM) se vor încheia în 2015 şi că la Conferinţa Rio+20 a fost lansat procesul de definire a obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD), Comisia Europeană este conştientă de faptul că ambele provocări trebuie să fie tratate împreună, prin intermediul unei abordări comune.
ODM au fost şi sunt în continuare un instrument puternic de mobilizare a lumii întregi în lupta împotriva sărăciei. In momentul de faţă, combaterea sărăciei continuă să constituie o prioritate esenţială, alături de alte provocări la nivel mondial, cum ar fi schimbările climatice, diminuarea resurselor, degradarea mediului şi inegalităţile sociale. Cele două provocări, şi anume eradicarea sărăciei şi asigurarea unei dezvoltări durabile, sunt interconectate, iar comunicarea “O viaţă decentă pentru toţi: eradicarea sărăciei şi crearea unui viitor durabil pentru planetă”, prezentată de Comisia Europeană, propune un cadru global vizând abordarea ambelor chestiuni, în vederea elaborării unei poziţii comune a UE pentru a alimenta dezbaterile din cadrul ONU şi de la nivel mondial.
Cadrul ar trebui să includă un ansamblu limitat de obiective clare şi stimulante, care să abordeze nu doar obiectivele cantitative, ci şi pe cele calitative, cum ar fi standardele în materie de educaţie, nutriţie, acces la apă şi aer curate. Aceste obiective ar trebui să definească un nivel sub care nu ar trebui să ajungă nici-un bărbat, femeie sau copil până în 2030, astfel încât să se asigure o viaţă decentă pentru toţi. Cadrul respectiv ar trebui să abordeze elemente esenţiale, precum standardele de bază privind condiţiile de trai, factorii care determină o creştere economică durabilă şi bazată pe incluziune, gestionarea durabilă a resurselor naturale, aspectele privind echitatea, egalitatea şi justiţia, precum şi pacea şi securitatea. Acesta ar trebui să se