În Statele Unite ale Americii au intrat oficial în vigoare ieri reducerile automate care vor fi operate în bugetul statului, după ce preşedintele Barack Obama a semnat un decret de punere în aplicarea a planului de austeritate. Sursa: Reuters
Măsurile care vor fi luate de statul american au în vedere reducerea cheltuielilor publice cu 85 de miliarde de dolari până la sfârşitul anului fiscal curent. Anul fiscal se încheie pe data de 30 septembrie, a anunţat Casa Albă, citată de Agerpres.
Ieri, Obama calificase drept stupide reducerile propuse, pe motiv că acestea ar costa multe locuri de muncă, ceea ce va afecta negativ mersul economiei. Acesta a spus despre republicani că sunt responsabili pentru această situaţie.
"Dacă nu există o decizie a preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor John Boehner şi a altora de a pune interesele familiilor din clasa de mijloc în faţa imperativelor politice, aceste reduceri vor intra în vigoare", spunea ieri preşedintele american.
Cine strânge cureaua
Cele 85 de miliarde de dolari sunt echivalentul unei reduceri cu 8% a bugetului apărării şi cu 5% pentru alte posturi. Administraţia democrată consideră că acest plan de austeritate va conduce însă la disfuncţionalităţi ale serviciilor publice, deoarece sute de mii de persoane vor trebui să intre în concediu fără plată.
Începând cu anul 2011, când conservatorii au luat controlul unei părţi a puterii legislative, Obama şi adversarii lui s-au înfruntat asupra modului de a reechilibra conturile publice pe fondul unei creşteri vertiginoase a datoriei primei economii mondiale, în prezent de peste 16.000 de miliarde de dolari.