De câteva săptămâni, continentul european este străbătut de la nord la sud şi de la est la vest de herghelii întregi de hamburgeri şi lasagna, care bagă groaza în cifrele de afaceri şi cotaţiile bursiere ale “producătorilor” şi “supermarketurilor” cu cifre de afaceri de multe miliarde de euro. Presa a întors pe toate părţile hamburgerii de cal, s-a uitat la ei cu lupa, cu microscopul şi a studiat analele acestei încleştări a fălcilor lui “Homo Sapiens Europeanus” în părţile anatomice de “galop” ale lui “Equus caballus”.
Când credeam că s-a răspuns la toate întrebările posibile şi imposibile despre cal şi călăreţii lui (cu excepţia identificării vinovaţilor), RL a efectuat un experiment “năstruşnic” menit să răspundă într-o manieră cât se poate de concretă şi neteoretică unei întrebări “fierbinţi”: “Să plagiezi carnea de vacă e uşor, greu sau imposibil?”. Pentru asta am rugat trei experţi culinari de prim rang să se lase supuşi unui test “în orb”, în care li s-a dat să guste carne de cal şi carne de vacă, gătite în mod similar, după care au fost puşi să ghicească “care-i calul” şi “care-i vaca”. În filmuleţul de 5 minute care însoţeşte acest text veţi putea afla concluziile specialiştilor în gastronomie, care au acceptat să intre în jocul nostru. Precizăm că şi vita şi calul au fost gătite în mod identic sub trei forme: friptură, hamburgeri şi chiftele. Bucătarul a fost complicele nostru şi a îngreunat sarcina degustătorilor, făcând o friptură mai “bine gătită”, deoarece, dacă ar fi fost friptură “în sânge”, diferenţa de gust ar fi fost ceva mai uşor de sesizat.
Cei trei maeştri în gastronomie au gustat din fiecare tip de produs şi la final au dat verdictul.
Cine sunt experţii care au acceptat provocarea: “CAL sau VACĂ”?
Degustători au fost Maria Popa, cea care timp de decenii a fost bucătăreasa unui lung şir de ambasadori ai Marii Br