Conform Directivei Plăţilor întârziate cu implementare de la 16 martie şi în România, statul trebui să plătească pieţei farmaceutice din România peste 1,3 miliarde de euro. Banii au fost prinşi în bugetul de stat, dar rămâne de văzuta dacă vor fi şi plătiţi. În caz contrar, la cele 1,3 miliarde de euro se vor mai adăuga şi penalităţi.
Termenele de plată la facturile pentru medicamentele în regim compensat din România sunt unice în Europa. Până în prezent, toate țările membre ale Uniunii Europene aveau obligația să plătească facturile la medicamente în termen de 30 zile. România avea obligația să plătească facturile furnizorilor de medicamente la 180 zile - un decalaj de plată de 6 ori mai mare față de restul Europei.
“Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că datoria strânsă până pe 16 martie reprezintă una dintre cele mai dificile situații pentru industria farmaceutică din România. Deși termenul oficial era de 180 zile, în fapt plățile se fac la peste 300 zile. Suma la care s-a ajuns în prezent nu este deloc de neglijat - 1,3 miliarde de euro. Industria farmaceutică de medicamente inovative a fost mereu alături de autorități în ultimii ani și a înțeles situația economică dificilă cu care acestea s-au confruntat. Ne bucurăm ca în prezent Guvernul a decis să pună pe lista priorităților plata acestor datorii, întrucât a înțeles că stabilitatea economică în acest sector este în interesul pacienților, iar respectarea directivei europene este în interesul României”, declară Dan Zaharescu, Director Executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
Sorin Popescu, coordonator Grup Comunicare ARPIM adaugă: “Dorim să subliniem că pentru aceste datorii Guvernul a alocat deja de la buget o parte din banii necesari și că plata lor nu reprezintă un privilegiu pentru industria farmaceutică, ci doar o r