In aceasta saptamana, avariile la reteaua publica de distributie a apei s-au tinut lant in municipiul Botosani. Numai in zona centrala a municipiului, locuitorii din sute de apartamente au avut trei zile la rand parte de intreruperi de apa, de durata intre patru si 24 de ore. De altfel, si reprezentantii operatorului de apa recunosc ca zilnic au loc avarii la retea. Iar situatia aceasta nu se va schimba in viitorul apropiat, mai ales ca multe din conducte au durata de viata depasita.
Nici conductele noi nu ne ofera mai putine surprize din acestea. “Sunt avarii si la conductele noi. Dar astea sunt in garantie si lucrarile nu se rezolva pe cheltuiala noastra. De asta este perioada de garantie sa se vada unde apar problemele si sa se intervina pentru a corecta ce este de corectat”, a declarat Gabriel Carlan, directorul Societatii Nova Apaserv. Acesta a tinut insa sa precizeze ca cele mai multe avarii sunt la conductele cele mai vechi, care, treptat, sunt schimbate, insa aceasta inlocuire se face atat cat permite bugetul. Reprezentantii operatorului de apa spun ca avariile frecvente, cele “de zi cu zi”, nu ar fi de amploare, fiecare afectand doar sunt zeci sau sute de familii. “Nu este ceva iesit din comun. Este ca intr-o fabrica. Se lucreaza, mai intervin probleme la utilaje, dar probleme care se remediaza intr-un timp relativ scurt. Nu avem ce face, asta este reteaua pe care o avem”, mai declara directorul de la Nova Apaserv.
Sefii operatorului de apa se plang ca sunt inca multe conducte de azbest, de prin anii 1960-1980. In Botosani avem vreo 300 de kilometri de conducta, din care s-a reabilitat cam o cincime. Pentru restul, vreo 240 de kilometri de conducta, va fi necesar sa se gaseasca alte programe de finantare.
La conductele noi, punctul slab este mai ales la sudurile facute la imbinari. Atat in sezonul rece, cat si in sezonul cald, acestea pot ce