Turbinele eoliene destinate consumatorilor de mici dimensiuni sunt o optiune luata in calcul de catre tot mai multi romani. Asta pentru ca in ultimii ani au aparut tot mai mule firme de specialitate, iar oferta s-a diversificat.
Eolienele sunt mai fiabile si mai ieftine decat sistemele de panouri solare, dar au si dezavantaje care tin de locatie, intensitatea vantului si de complexitatea sistemului.
Poate ca cel mai bun exemplu de eficienta a sistemului sunt casele de vacanta amplasate in zone pitoresti, dar izolate. in acest caz, doar costurile cu racordarea la reteaua electrica pot depasi costurile cu o instalatie eoliana. Dar astfel de situatii se intalnesc si mai aproape de „civilizatie”, unde factura pentru racordarea unei gospodarii la energia electrica poate ajunge la sume astronomice.
Ce trebuie sa stiti
O instalatie tipica este formata din turbina, stalp, adaptor si acumulatorii care stocheaza energia. Turbina poate fi amplasata pe un stalp, caz in care trebuie calculata si fundatia, sau poate fi montata pe casa, daca are dimensiuni mai mici. O casa de vacanta are nevoie de circa 2 kW, in timp ce o casa locuita permanent are nevoie de minim 3-5kW. O pompa de apa, un sistem de irigatii sau alti consumatori mai mici, necesita mai putini wati. Un avantaj este ca turbinele nu necesita intretinere permanenta, nu au multe piese in miscare si prin urmare nu necesita reparatii frecvente. Durata de viata este si ea destul de mare (10-30 de ani) iar investitia se poate amortiza in 6 pana la 30 de ani.
Foarte importanta este zona in care este amplasata si cat de mult bate vantul sau ce intensitate au curentii de aer in acea zona. Harta eoliana a Romaniei arata ca o buna parte din zona de vest a tarii, cuprinzand mare parte din judetul Timis, intra in zona III cu 3.000 de ore pe an de vant cu viteze de peste 4m/s. Zonele de munte sunt in ge