În urmă cu aproape patru decenii, tânăra orădeancă Maria Szabo se încumeta să "dea" la facultate taman la Craiova, numai ca să-şi urmeze pasiunea pentru horticultură. "Atunci erau facultăţi de profil doar la Iaşi, Bucureşti şi Craiova", explică femeia, acum şefa Secţiei Spaţii Verzi la RER Ecologic Service.
De la absolvire a lucrat numai în domeniul în care s-a specializat, trecând pe rând pe la serele oraşului, apoi la întreprinderile care se ocupau de amenajarea spaţiilor verzi, iar din 1996, adică de la înfiinţare, la RER Ecologic Service. Din experienţa acumulată, Maria spune ce fel de copaci se "asortează" Oradiei, dar şi cum trebuie aceştia plantaţi ca să aibă trai îndelungat.
Cum plantăm?
- Care luni sunt mai prielnice plantărilor: cele de primăvară ori de toamnă?
- Depinde de specie. Foioasele se prind mai bine toamna, în timp ce arborii şi arbuştii răşinoşi primăvara. Pomii fructiferi se prind şi toamna, şi primăvara. Cele mai mari şanse le au, totuşi, copacii sădiţi toamna, anotimp cu mai multă umiditate. Dacă pomul se plantează cu balot de pământ, se poate sădi şi vara, însă are nevoie de irigare din belşug şi de umbră.
- Cum se fac, corect, plantările în grădini şi în parcuri?
- Primul pas e săparea unei gropi în care să încapă rădăcina complet. Dacă plantăm un copac fără balot de pământ, o groapă cu laturile şi înălţimea de 50 de centimetri e bună. Înainte de plantare, rădăcinile pomilor fructiferi se "mocirlesc", adică se introduc în gunoi de grajd fermentat şi amestecat cu pământ şi apă, ca să nu se dezhidrateze. Se fixează copacul, se tasează bine pământul şi se fixează "tutorul", ţăruşul care îl ajută să crească drept. La final se ridică pământul în jurul tulpinei, ca să nu se risipească apa. Atenţie, la plantare copacul trebuie udat foarte bine!
- De ce fel de tratamente are nevoie un pom de-a lungul anului?