Elveţienii vor aproba duminică impunerea celor mai stricte forme de control din lume asupra pachetelor salariale ale directorilor de companii, arată mai multe sondaje, urmând ca acţionarii companiilor listate să obţină dreptul la vot cu caracter obligatoriu în privinţa compensaţiilor conducerii.
Sondajele indică susţinerea măsurii de o majoritate clară a populaţiei, care vrea să dea acţionarilor companiilor listate dreptul de a bloca pachetele salariale ale conducerii, precum şi plata unor sume mari la instalarea sau plecarea managerilor, potrivit New York Times.
Sprijinul pentru această propunere a fost alimentat de furia faţă de bonusurile mari, considerate responsabile pentru investiţiile riscante care aproape au condus la prăbuşirea grupului financiar UBS, dar şi de pachetul financiar de 78 de milioane de dolari pentru directorul demisionar al Novartis, Daniel Vasella.
Organizaţia de lobby a sectorului de business din Elveţia, Economiesuisse, a făcut campanie împotriva iniţiativei, afirmând că va afecta competitivitatea ţării şi ar putea alunga managerii talentaţi.
Economiesuisse preferă o propunere alternativă, avizată de parlamernt, care ar forţa companiile listate să supună votului acţionarilor pachetele salariale ale conducerii, însă fără ca o decizie să aibă caracter obligatoriu. Această variantă ar intra în vigoare dacă planul supus referendumului este respins.
Taxele reduse, politicile stabile şi legislaţia "prietenoasă" companiilor fac Elveţia atractivă pentru unele din cele mai mari companii din lume, iar susţinătorii măsurilor propuse la referendum afirmă că acestea nu se vor muta.
Marea Britanie intenţionează să introducă de la sfârşitul acestui an voturi cu caracter obligatoriu pentru pachetele salariale ale şefilor companiilor, în timp ce UE analizează moduri prin care investitorii vor obţine drept de vot în