81 de ani de la naşterea lui Miriam Makeba. Prima câştigătoare de culoare a unui premiu Grammy, Miriam Makeba şi-a căpătat faima internaţională după ce a apărut în documentarul anti-apartheid, “Come Back, Africa”, în 1959. In 1966, a primit premiul Grammy pentru “Best Folk Recording”(pentru “An Evening With Belafonte/Makeba”).
Este cunoscută pentru hit-urile “Pata, Pata“, “The Click Song” sau “Malaika”. Militanta pentru drepturile oamenilor de culoare, Miriam Makeba a trait, a cantat si a luptat pana la varsta de 76 de ani. Născută pe 4 martie 1932, în Johannesburg, dintr-o mamă swazi şi un tată xhosa, Miriam Makeba a devenit cunoscută pe plan internaţional în timpul turneului ei din Statele Unite din 1959, când a cântat alături de grupul sud-african Manhattan Brothers. În anul următor, când a dorit să se întoarcă în ţara ei natală pentru a asista la inmormântarea mamei sale, autorităţile sud-africane i-au retras cetăţenia şi au interzis difuzarea muzicii sale pe teritoriul naţional sud-african.
În urma acestor decizii, Miriam Makeba a trăit 31 de ani în exil, în Statele Unite şi în Guineea. Miriam Makeba a fost prima cântăreaţă de culoare care a câştigat un premiu Grammy, pe care l-a împărţit cu Harry Belafonte, în 1965. Doi ani mai târziu, Miriam Makeba şi-a câştigat notorietatea după ce piesa ei de succes “Pata Pata”, inspirată dintr-un dans popular regional, a devenit cunoscută în toată lumea.
După eliberarea din închisoare a lui Nelson Mandela, Miriam Makeba s-a întors în ţara ei de origine, dar a trebuit să aştepte şase ani înainte să poată să înregistreze un nou disc. În 1996, cântăreaţa a înregistrat discul “Homeland”, care conţine un cântec ce descrie bucuria artistei de a se fi întors în ţara natală şi în care evocă lupta împotriva apartheid-ului. “Mi-am păstrat cultura, muzica şi rădăcinile. Datorită lor am devenit această voce şi imagi