Cele mai multe parfumuri si lotiuni frumos mirositoare pe care le folosim zi de zi sunt obtinute avand la baza un set de arome naturale, pe care le putem recunoaste cu usurinta atunci cand mergem la sursa.
In unele cazuri insa producatorii de cosmetice folosesc uneori putin din aromele naturale invocate pe eticheta si modifica mult mirosul original. Astfel, ajungem sa fim incantati adesea de arome pe care nu le vom recunoaste niciodata in natura.
Mental Floss scrie despre patru arome de care multi dintre noi au auzit sau pe care le-au gasit pe etichetele produselor folosite, fara a sti insa ca acele mirosuri nu exista in natura.
Ambra sau chihlimbarul
Desi este mirosul cu care sunt asociate cel mai adesea bilele parfumate, chihlimbarul sau ambra este la origine o rasina de copac fosilizata. Aroma care a preluat numele pietrelor semipretioase este, in realitate, fabricata din rasina de tamaie - care da aroma de smirna, rasina de labdanum (o planta cu flori ce creste pe stancile din zona mediterana) si vanilie. La caldura, aroma se schimba, capatand influente de mosc si de pin.
Bumbacul
Mirosul de bumbac din parfumuri, geluri de dus si lumanari este asociat cu prospetimea hainelor abia spalate si cu aerul rece de primavara. In realitate, planta din care se obtine bumbacul nu aduce nici pe departe cu aroma din comert, care este o combinatie de citrice, iasomie, lavanda, cedru si, in functie de produs, orice alt miros asociat cu ideea de prospetime.
Un culegator de bumbac ar putea confirma faptul ca mirosul plantei seamana, de fapt, cu cel de transpiratie.
Zaharul brun
Zaharul brun, a carui nuanta provine de la melasa din trestia de zahar, nu miroase atat de dulce precum ii este gustul. Nimeni nu ar cumpara lumanari parfumate care sa